[...] 3 godziny przed snem. Dobrze by była lekkostrawna, by nasz organizm na noc się nie męczył. Jeśli uprawiamy sporty, to dobrze przede wszystkim w kolacji uwzględnić produkty białkowe, które przez noc dadzą organizmowi niezbędne składniki do budowy tkanek, by nie musiało dochodzić do katabolizmu. Tak więc, każdy posiłek musi zawierać [...]
[...] proste tzw. proteiny 2. złozone tzw. proteidy Jako białka wzorcowe o optymalnym składzie aminokwasów przyjmuje się białka jaja kurzego. Do białek pełnowartościowych należy: białko mleka kobiet karmiących i mleko krowie. Nieco niższą wartość odżywczą stanowią wszystkie białka zwierząt, białka mięsa i ryb. Do białek odbiegających od składu białka [...]
[...] wynosić 2-3 godziny. Takie rozłożone pozwoli na równomierne i stałe dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Do każdego posiłku starajmy się dawać pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby, jaja kurze) oraz tłuszcze roślinne, pochodzenia z ryb (o3) oraz tłuszczy nasycone (zwierzęce). Węglowodany powinny pochodzić głównie z warzyw oraz [...]
[...] powoduje wyhamowanie katabolizmu białek mięśniowych. Jeżeli chodzi o sam anabolizm – muszę przypomnieć dwie kwestie, o których już była mowa. Po pierwsze: Jak kupujemy białko i jak czytamy etykietę – to widzimy różne nazwy aminokwasów. Zostały one podzielone na dwie grupy: -aminokwasy endogenne –> takie aminokwasy, które organizm może [...]
[...] maleje. Zalecenia co do przyjmowania glutaminy jako suplementu (składnika znanego jako dipeptyd glutaminy) są różne (na ogół kilka gramów dziennie). Białko w ogóle - jako białko kompletne zawiera glutaminę - i pomaga utrzymać jej stężenie. - Pamiętaj, glutamina dla ciężko trenujących sportowców jest fizjologicznie niezmiernie istotna. Mięśnie [...]
[...] INSULINĘ RÓWNIE DOBRZE Ten mit jest chyba jednym z najbardziej nadmuchanych. Węglowodany zyskały złą reputację właśnie za to, że stymulują wydzielanie insuliny, aczkolwiek białko również powoduje wyrzut insuliny. W zasadzie, może stymulować ją czasami tak samo jak węglowodany. Jeden posiłek zawierał: 21g białka i 125g węglowodanów, drugi [...]
Przy tak dużym wyborze odzywek białkowych, jakie oferuje HI TEC NUTRITION i PEAK, trudno jest wybrać odpowiednią odżywkę dla siebie. Ten artykuł pomoże dla każdego dopasować najbardziej właściwą odżywkę. Przedstawimy wam odzywki podzielone na dwie kategorie: szybko wchłaniane białka i wolne wchłaniane białka SZYBKIE BIAŁKA: Szybkie [...]
[...] na siłce, w resztę dni kurczaczek, itp. Co do śniadań mam dwa w ciągu dnia i jeśli mam pierwsze śniadanie 2 kromki z małą ilością białka to na drugie śniadanie mam wysoko białkowy kefir. Śniadanie – Ser biały z jogurtem i miętą + 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego Ser biały z rzodkiewką + 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego [...]
Jak reklamowane sa BCAA? Głownie jako doskonały antykatabolik http://www.sfd.pl/BCAA_branched_chained_amino_acids__jako_antykatabolik_-t711768.html Dlaczego? Około 35% mięśni składa się z BCAA BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Dodatkowe porcje BCAA, podane przed treningiem i po jego zakończeniu, zostaną wprzęgnięte w cykl [...]
GAINERY W PRAKTYCE ( Z SERII „BEZ SCIEMY") „Stale rozwijający się rynek suplementów oferuje niezwykle bogatą ofertę produktów. Poruszanie się w tak rozległym asortymencie i dokonanie właściwego wyboru, stanowi nie lada problem nawet dla doświadczonego sportowca, nie wspominając o amatorsko ćwiczących pasjonatach sportu i zdrowego stylu życia." [...]
Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
[...] mięśnie. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka dziennie, chociaż średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram dla osób nie uzupełniających diety o dodatkowe białko(zwykli zjadacze chleba ). Każde białko zbudowane jest z swego rodzaju „cegiełek",czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych. Nauce znane jest 21 aminokwasów, z [...]
[...] 5,1 g L-walina* 6,0 g *essential amino acids. *acides aminés essentiels. BCAA´s 20,4 g EAA´s 41,3 g Micellar Casein to bardzo smaczna odżywka wysokobiałkowa, o kremowej konsystencji. Micellar Casein uważane jest jako Long Time Protein o przedłużonym czasie wchłaniania, co oznacza że nawet do 8 godz. po spożyciu [...]
[...] Niektórzy kulturyści spożywają tylko 80-100 g białka dziennie przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej [...]
[...] Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania enterocytów, komórek jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych do krwi. Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem zawierającym siarkę, biorącym udział w regulacji równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, korzystnie wpływającym na aktywność neuroprzekaźników, a [...]
[...] kulturyście do szybkiej i maksymalnej budowy siły i masy mięśniowej. Createston to prawdziwa „All in one formula". Preparat może z powodzeniem zastąpić preparaty kreatynowe, białkowe, białkowo-węglowodanowe, aminokwasowe, antykataboliki i stymulatory poziomu hormonów anabolicznych. Stosując jedyny w swoim rodzaju Createston, można spodziewać się, [...]
[...] (Kreider i wsp. 1993). W sportach wytrzymałościowych istnieją obawy związane z podażą odpowiednio wysokiej ilości białka Powstaje dylemat czy przyjmować dodatkowe suplementy białkowe czy nie ze względu na zbyt znaczny przyrost beztłuszczowej masy ciała. Ale czy te obawy są zawsze słuszne? Wydaje się, iż przyrost masy mięśniowej nie zależy [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]